saturn

Descobrint el cel de Barcelona

El 15 de juliol de 2014, Barcelona Rooftops va organitzat la segona activitat de prova als terrats de la ciutat. En aquesta ocasió va consistir en una sessió d’observació astronòmica del cel d’estiu a Barcelona. Va tenir lloc al terrat d’en Karmelo, a Ciutat Vella, ben a prop del Museu Picasso. Va ser conduïda per Toni Guntín, director de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, i va comptar amb una vintena d’assistents.

La sessió va iniciar-se poc després la posta de sol. El Toni -assistit per un programa informàtic- ens va conduir per un viatge des de l’origen de l’Univers o Big Bang, travessant el grup local de galàxies, del qual en forma part la nostra Via Làctia, i el seu braç d’Orló: a on se situa el Sistema Solar amb els planetes i satèl·lits.

Ja de nit, a ull nu i amb l’ajut d’un làser ens va mostrar i dibuixar algunes de les principals constel·lacions visibles i el Triangle de l’Estiu format pels estels Vega (de Lyra), Deneb (del Cigne) i Altair (de l’Àguila).

La part final, més extensa i emocionant va consistir en l’observació telescòpica de l’esmentada Vega (una de les més brillants del cel), Albireo, un estel doble que marca el bec del Cigne. Ja més a prop vàrem poder veure Mart i Saturn, amb el seu característic anell, acompanyat d’alguns dels seus satèl·lits més grans com ara Tità. Prop de la mitja nit va aparèixer la Lluna en quart menguant.

 

monFlorenci_retall

IMG_0514_retuit  IMG_0541_RETOC  IMG_0551_RETOC

Podeu llegir els comentaris. 😉

5 opiniones en “Descobrint el cel de Barcelona”

 1. “Petites estrelles mirant grans estels”

  “L’hora de l’activitat va coincidir amb l’hora de sopar… no sé si això va ser pel tipus d’activitat que érem, i la resta seran més d’hora, però en cas de que torneu a coincidir amb horaris de fam, jo proposaria que els participants portessin alguna cosa de menjar/beure… Sé que pot ser farragós de cara a l’organització però tenint en compte que els grups són reduïts, segur que es pot fer d’alguna manera… (tipus doodle per exemple)

 2. “El dia 15 vaig tenir la sort de poder assistir a la Observació Astronòmica que vareu organitzar des de Barcelona Rooftops. La iniciativa em va semblar molt bona, aprofitar els terrats de la ciutat per a fomentar el coneixement i l’intercanvi social és una molt bona idea, de segur que no totes les comunitats de veïns estaran tant obertes, però penso que l’esforç val la pena.

  La presentació va ser molt interessant i a mi personalment se’m va fer curta tenint en compte la quantitat de preguntes que pot plantejar un tema com el de l’astronomia. Sóc un autèntic ignorant i això fa que la curiositat sigui molta.

  Em va agradar molt poder tenir la oportunitat de mirar per el telescopi, sobretot poder veure Saturn que malgrat es veia petitó es podia diferenciar ben nítidament el seu anell!!!

  Alguns suggeriments:

  – Potser una miqueta de música suau (compte amb els veïns) per amenitzar el post xerrada hauria estat bé.»

 3. “Una noche estelar. Un paseo entre las estrellas. Una noche brillante. En resumen le pongo un 10 a esa noche; fue una experiencia magnifíca, me encantó, la disfruté un montón. Qué interesante saber un poco más de nuestro universo. Y Toni nos lo explicó súper bien…”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *